Academia SRI îl protejează pe Mihai Tudose. Verdictul de plagiat, amânat prin ignorarea legii

Mihai Tudose. Foto Guvernul României

Analiza tezei de doctorat a premierului, pentru care există dovezi consistente că ar fi fost plagiată, trebuia să fie finalizată în septembrie anul trecut. Dar CNATDCU nu a ajuns la un verdict nici până în prezent, după cum mi-a confirmat, într-un răspuns oficial, Ministerul Educației Naționale.

Mihai Tudose a dobândit titlul de doctor în domeniul știinţelor militare şi informaţiilor în 2010,  la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“, aflată în subordinea SRI, cu teza „Protecția infrastructurii critice, element strategic dinamic în sectorul de securitate“.

În 2015, jurnalistul Sorin Semeniuc a dezvăluit că 50 de pagini sunt plagiate, fie cuvânt cu cuvânt, fie prin reformulări minore din altă lucrare de doctorat susținută, în 2009, de comisarul șef Radu Andriciuc la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Alți autori plagiați de Mihai Tudose, potrivit jurnalistului, sunt Liviu Mureșan, Septimiu Caceu, Grigore Alexandrescu și Gheorghe Văduva, George Dediu și Alexandru Manafu, dar și conducătorul său de doctorat, generalul Constantin Onișor, fost șef al Școlii Doctorale de la Academia Națională de Informații.

Actualul premier ar fi copiat până și de la foștii președinți Traian Băsescu și Ion Iliescu.

 

Tudose a recunoscut că a copiat

Pe 9 martie 2016, politicianul a depus, împreună cu alte opt persoane aflate în situații similare, o cerere scrisă la Academia Națională de Informații prin care anunța că dorește să renunțe la titlul de doctor. Demersul nu a fost finalizat, deoarece o decizie a Curții Constituționale a precizat că o astfel de acțiune nu este în limitele legii.

Mai mult, Mihai Tudose a recunoscut că a cumpărat cu mai multe mii de euro cele 50 de pagini pe care le-a plagiat din comisarul șef Radu Andriciuc, care, la rândul său, a confirmat tranzacția.


Citește și: Războiul Tudose-Dragnea, patru demisii obligatorii

Această confirmare nu i-a adus însă nici un prejudiciu premierului, pentru că suspiciunile de plagiat din tezele de doctorat sunt analizate de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) doar în urma unei sesizări, consiliul neavând posibilitatea de a se autosesiza. Iar până anul trecut, timp de doi ani, nimeni nu făcuse o astfel de sesizare.

 

Acțiunea privind plagiatul a pornit în iulie 2017

Tocmai pentru că nimeni altcineva nu făcuse acest lucru, împreună cu jurnalistul Petre Bădică, am depus noi această sesizare în 4 iulie 2017. Am înaintat către către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educației Naționale un dosar cu dovezi care arată că există suspiciuni rezonabile că prim-ministrul nu a redactat corect teza sa de doctorat. După o singură zi, UEFISCDI a anunțat că sesizarea este validă și a transmis-o către CNADTCU pe 5 iulie.

Iar consiliul a luat-o în discuție pentru prima dată pe 10 iulie 2017.

Din acel moment, legea prevede că analiza tezei de doctorat trebuia să aibă loc în maximum 30 de zile de la data depunerii sesizării, iar procedurile complete nu ar fi trebuit să depășească termenul de 45 de zile de la momentul depunerii sesizării. Așadar, o decizie ar fi trebuit să fie făcută publică cel târziu în septembrie 2017.

 

4 luni întârziere pentru analiza plagiatului lui Tudose

Am întrebat CNATDCU care este stadiul analizei tezei de doctorat a premierului Mihai Tudose, având în vedere că termenul legal a fost depășit cu multe luni. Am primit un răspuns de la Ministerul Educației Naționale care ne arată că premierul Mihai Tudose are un statut special, din moment ce autoritățile statului evită încă să dea un răspuns final privind acuzațiile de plagiat aduse acestuia.

„Sesizarea se află în procedură de analiză la nivelul comisiei de lucru a CNATDCU”, a fost răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Educației Naționale, vineri, 12 ianuarie 2018.

Răspunsul Ministerului Educației Naționale

 

Amânarea la nesfârșit a unui verdict nu e întâmplătoare, iar acest lucru a devenit clar încă din toamna anului trecut. În octombrie 2017, deci după depășirea deja a termenului impus de lege, colegul meu Petre Bădică a aflat că Academia SRI și Ministerul Educației își pasează responsabilitatea cu privire la plagiatul lui Mihai Tudose.

Academia era obligată, conform procedurilor legale, să ofere un punct de vedere cu privire la teza de doctorat a actualului premier în maximum 30 de zile de la depunerea sesizării, respectiv până la mijlocul lui august. Dar, acest lucru nu s-a întâmplat, iar instituția a invocat inițial faptul că nu are cine să semneze documentul.

„În această perioadă rectorul în funcție al Academiei Naționale de Informații, domnul conferențiar universitar doctor Nicolae Iancu, și-a încheiat mandatul, răspunsul la adresa ministerului urmând a fi trimis după învestirea unui nou rector”, preciza într-un răspuns Ministerul Educației Naționale.

Dar, nou rector, Adrian Ivan, nu a schimbat situația. Jurnalistul Sorin Semeniuc a scris că Academia SRI nu a transmis nici până în decembrie 2017 documentele cerute Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNTADCU) pentru a lua o decizie. Adrian Ivan a comunicat doarcă „are în atenție” trimiterea acestora.

Dar, cum nu există niciun fel de pedeapsă în cazul în care școala doctorală nu oferă o recomandare în cele 30 de zile legale, probabil că punctul de vedere va fi așteptat mult și bine. Sau, mă rog, până cade și Mihai Tudose în dizgrație.

Comments

  1. Pingback: Academia Naţională de Informaţii şi CNATDCU, încremenite în faţa acuzelor de plagiat aduse lui Mihai Tudose | TIMPOLIS | Stiri News Ziar Timisoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *