Câini și oameni. Până nu mori, nu te salvează nimeni

Câine din rasa amstaff. Foto Pixabay

Una dintre cele mai apăsătoare senzații cu care trăiești în România este aceea că instituțiile care ar trebui să ne protejeze mai degrabă de detestă și, de prea multe ori, ne lasă baltă în fața pericolului.

Iar asta este aproape în exclusivitate vina oamenilor angajați acolo. Am înțeles că legile după care funcționează sunt haotice ori că politicienii de la vârful sistemului nu sunt interesați să îl reformeze.  Scriam cu câteva zile în urmă că Parlamentul pe care îl înjurăm este oglinda fidelă a societății noastre. Politicienii ticăloși nu au ajuns în vârf din spuma mării. Noi i-am pus acolo, noi îi toleram acolo pentru că prea mulți dintre noi sunt la fel ca ei.

Două incidente care au avut loc la Iași în ultima săptămână m-au făcut să ajung din nou la aceeași concluzie.

Duminică, 14 ianuarie, trei persoane au fost rănite după ce au fost atacate de doi câini de luptă scăpați pe stradă dintr-o curte. O tânără de 22 de ani a fost prima atacată, iar doi bărbați care au încercat să o ajute au fost răniți de cele două animale, unul grav. Locatarii din zonă au declarat presei că, anterior, au depus nenumărate reclamații împotriva proprietarei câinilor, tocmai pentru că aceasta era mult prea neglijentă cu animalele ce puteau deveni oricând agresive.

Dar evident, autoritățile românești nu intervin decât când sunt victime. Mai multe detalii aici.


Citește și: Academia SRI îl protejează pe Mihai Tudose. Verdictul de plagiat, amânat prin ignorarea legii

Dezumanizare și indiferență

Ei bine, te-ai aștepta ca măcar după un incident major, aceleași autorități să fie în alertă. Dar nu Plafonarea, dezumanizarea și indiferența sunt, uneori, la cote maxime în serviciile publice de siguranță.

Fratele meu lucrează la o firmă din Iași care are depozit într-o curte din zona fostei fabrici Nicolina. Acolo avea grijă de un câine, alături de colegii săi și de angajații altor depozite din același spațiu. Câinele era atât de bine hrănit de toată lumea, mi-a povestit, că era deja aproape obez. Era cuminte și iubit.

Ei bine, totul s-a sfârșit brusc marți, 16 ianuarie, când a fost atacat de alți doi câini, un amstaf și un rotweiller, rase considerate periculoase și care trebuie ținute legate și cu botniță. Animalele aparțin paznilor unui șantier din spatele Kaufland. Săracul cățel nu a avut nici o șansă. Cei din jur au intervenit în ajutorul său, dar a fost prea târziu. Și prea periculos. Mai ales că stăpânii amstafului și a rotweillerului priveau detașați de pe margine, fără să intervină.

Câinii din rasa rotweiller au fost implicați în numeroase incidente în România și în lume. Foto Pixabay

După ce au alungat animalele, colegii fratelui meu au sunat la 112 să raporteze incidentul. Voiau răzbunare, dar una care să fie legală: stăpânii celor doi câini de luptă să fie măcar amendați. Numai că mă repet: până nu moare un om, autoritățile române sunt complet indiferente.

De la 112 li s-a spus că nu e treaba poliției și i-au îndreptat spre Jandarmerie. Jandarmii au anunțat inițial că vin, apoi – șocant și de neînțeles pentru mine – au revenit cu un telefon și le-au comunicat reclamanților că nu mai pot ajunge, pentru că au fost trimiși la aeroport. Toată Jandarmeria la aeroport? Nu se mai găsea o echipă care să sosească la locul unui incident? Nu a avut loc un atac terorist, din câte știu eu, săptămâna asta la Iași.

Jandarmii i-au îndemnat spre Poliția Locală. Colegii fratelui meu au trimis sesizarea pe mail – încă nu am înțeles de ce au făcut asta, căci polițiștii locali nu au răspuns. De asemenea, au sunat și la hingheri. Între timp, paznicii de la șantierul aflat în spatele Kaufland Nicolina, conștienți de ceea ce riscă, au mutat câinii de luptă în altă zonă a șantierului. Mișcarea a fost bună pentru ei. Hingerii au invocat că nu mai pot interveni din moment ce câinii nu mai sunt la locul incidentului și nu pot intra singuri pe o proprietate privată.

Așa că au plecat cum au venit

Fratele meu și colegii lui au rămas cu un gust extrem de amar și cu sentimentul că ești fără apărare în acest stat aflat într-o tot mai consistentă disoluție. O disoluție de care nu sunt vinovați doar politicienii de la vârf, ci și românii de la bază.

Și atenție: acum a murit un câine, data viitoare s-ar putea să fie un om.


Citește și: Bustul unul înalt demnitar comunist, socrul lui Adrian Năstase, pus de Petre Daea la loc de cinste în Ministerul Agriculturii

 

Comments

  1. Ștefan

    Este incredibil că se întâmplă așa. Și revoltător. Ce șanse mai avem în țara asta în care toată lumea pare să își bată joc. Este incredibil

  2. ion fusaru

    Se cheltuiesc sume uriase pentru a rezolva problema cainilor vagabonzi,dar aceste sume ajung in buzunarele celor ce se ocupa cu asta. Sunt oameni fara adapost,sunt oameni care mor de foame si de frig, dar milioanele de lei se cheltuiesc astfel, cainii umbla liberi peste tot, oamenii transporta cainii cu carute, porbagaje auto,etc intre localitati,toti vad,toti stiu, dar nu se ia nicio masura. Este tara nimanui,unde primarii iau salarii astronomice, soferii lor au salarii mai mari decat profesorii etc,etc,etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *