Bustul unul înalt demnitar comunist, socrul lui Adrian Năstase, pus de Petre Daea la loc de cinste în Ministerul Agriculturii

Șerban Nicolae nu este singurul pesedist de seamă care a reevaluat trecutul recent al României. Dacă senatorul PSD a declarat că partizanii anticomuniști nu au făcut decât să slăbească „capacitatea de apărare a țării”, unul dintre cei mai vizibili miniștri ai cabinetului Tudose, cel al Agriculturii, a mers chiar mai departe.

Petre Daea a instalat în holul instituției pe care o conduce, „în semn de respect”, bustul unuia dintre cei mai importanți membri ai nomenclaturii comuniste.

Angelo Miculescu a fost membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Român în perioada 1969-1983,  ministru și ministru secretar de stat al Agriculturii între 1969-1972 și 1975-1981, viceprim-ministru între 1975-1981 și ambasador în Republica Populară Chineză, între 1983-1990.

Bustul lui Angelo Miculescu din holul Ministerului Agriculturii, instalat la solicitarea lui Petre Daea

Angelo Miculescu a murit în 1999, într-un accident de mașină care a avut loc în Ialomița. După anii 2000, numele său a devenit cunoscut publicului mai ales pentru că ginerele său, Adrian Năstase, a ajuns prim ministrul României. Fostul demnitar comunist a fost tatăl Danei Năstase. Soția lui Angelo Miculescu a fost soră cu celebra mătușă Tamara, cea despre care Adrian Năstase a susținut că i-a lăsat moștenire, la 90 de ani, peste un milion de euro.

Petre Daea a recunoscut, în vară, că l-a cunoscut foarte bine pe Angelo Miculescu. Presa a scris chiar că demnitarul comunist i-a fost naș celui care s-a remarcat anul acesta ca cel mai mare fan al oii. Cert este că Petre Daea a făcut parte și din guvernul condus de ginerele lui Angelo Miculescu.

Actualul ministru al Agriculturii a mai ocupat această funcție în Guvernul Năstase, în perioada iulie – decembrie 2004, după ce anterior fusese secretar de stat în același cabinet (martie 2002-iulie 2004).


Citește și: Sfârșitul politic al lui Dragnea e aproape, dar nu înțeleg de ce ne-am bucura


Petre Daea: „L-am apreciat foarte mult”

L-am întrebat pe Petre Daea de ce a decis să instaleze în holul Ministerului Agriculturii tocmai bustul lui Angelo Miculescu. Acesta a încercat să mă inducă în eroare, declarându-mi că în acel hol sunt onorați toți miniștri de profil ai României din ultimele decenii. „Se pun toți miniștrii care au condus acest minister, dar absolut toți. Din respect pentru trecut, i-am pus pe toți acolo. Nu doar pe Angelo Miculescu. La unii nu le-am găsit încă fotografiile, încă le căutăm, dar îi punem pe toți”, mi-a declarat Petre Daea.

Într-adevăr, toți miniștrii sunt onorați în holul instituției, dar prin afișarea fotografiilor lor pe un panou. Numai Angelo Miculescu este reprezentat printr-un bust.

Panoul cu cei care au condus Ministerul Agriculturii de-a lungul timpului

Petre Daea a negat că fostul demnitar comunist i-ar fi fost naș, însă a menționat că îl admiră pe predecesorul său din regimul Ceaușescu. „Nu, nu a fost nici un naș al meu. L-am cunoscut foarte bine și l-am apreciat foarte mult pentru că a fost cel mai longeviv ministru al Agriculturii. Și cred că toți specialiștii din țară își aduc aminte de perioada când a fost ministru. Și e păcat să nu dăm dovadă de respect pentru cei care au fost”, mi-a răspuns actualul ministru al Agriculturii.

Petre Daea a precizat că, din punctul său de vedere, nu contează perioada în care Angelo Miculescu a condus ministerul, ci ceea ce a făcut pentru țară. „E al doilea ministru pe care eu îl prețuiesc foarte mult. Primul este Gheorghe Ionescu Sisești, marele savant. Am această plăcere deosebită să îmi respect colaboratorii. Eu nu am alt obiectiv decât să văd cu ochiul specialistului ce înseamnă agricultura și ce înseamnă să muncești în acest domeniu. Acum, de exemplu, sunt pe câmp, la Giurgiu, într-un lan de grâu, să văd dacă răsărirea e cum trebuie”, și-a justificat Petre Daea decizia.

Interesant este și faptul că în Ministerul Agriculturii nu există un bust al lui Gheorghe Ionescu Sisești, cel considerat creator de școală în agronomia românească, prin fondarea în 1927 a Institutului de Cercetări Agronomice al României, pe care l-a condus până în 1948.


Citește și: De la „Cancan“ la Ministerul Culturii. 100 de zile cu Lucian Romașcanu


 

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *