Despre mine

„Dacă stau cu Răzvan două săptămâni, îl fac jurnalist”, mi-a spus, prin 1996, profesorul de română din liceu. Am râs și m-am gândit că omul habar nu are ce vorbește, mie nu îmi plăceau jurnaliștii la vremea aia, pentru că văzusem în filmele americane că stau cu zecile pe la diverse uși, hărțuind victimele pentru  o declarație.

Am acceptat totuși să particip la realizarea primei reviste a liceului, Amphiteatru, pe care am condus-o din exagerata funcție de redactor-șef. Am obținut fonduri de la fundațiile Soros – iată, am fost printre primii jurnaliști din România finanțați de celebrul conspirator – dar banii nu ne-au ajuns decât pentru două ediții. Ne-ar fi ajuns mai mult dacă nu ne păcălea directorul unei tipografii locale, care ne-a păpat mare parte din buget pe opt pagini alb-negru. Atunci am fost trist, acum mă consolez cu gândul că măcar am apucat, cu ocazia asta, să văd linotipul, zețăria și literele de plumb care au făcut istorie și care sunt azi istorie.

În 1998, uitasem de jurnalism. În schimb, se termina liceul și, cum mă interesa să găsesc o facultate unde să nu fie examen la matematică, preocupare clasică pentru majoritatea liceenilor români, cariera de scriitor la ziar mi s-a părut o opțiune potrivită.

Am răsfoit un ghid de admitere și am văzut că la recent înființatul departament de jurnalistică de la Facultatea de Litere din Iași nu era nevoie de o astfel de probă la matematică. Acolo era de mine, așadar. Brusc, experiența „jurnalistică” din urmă cu doi ani mi se părea o justificare suficientă pentru această opțiune.

În prima săptămână de student am descoperit că sunt printre puținii din an care nu au, de fapt, nici un pic de experiență veritabilă în presă. Departamentul, recent înființat, era căutat mai ales de jurnaliști în activitate, care voiau să obțină și o diplomă de specialitate pentru ceea ce făceau deja. M-am speriat și am pornit în căutarea unui loc de muncă în viitoarea mea meserie  – mi s-a părut atunci că trebuie să mă mişc repede, pentru că e singura cale să rezist în domeniu. Am bătut la ușa Monitorului de Iași, unde o secretară m-a întrebat dacă știu să lucrez pe calculator. Nu știam, oricât de paradoxal pare acest lucru azi. Am mers apoi din ușă în ușă, inclusiv la publicația editată de Mitropolia Moldovei, dar toți mi-au recomandat să nu mă grăbesc și m-au refuzat.

Până la urmă, același profesor de română din liceu mi-a pus o pilă la Radio Iași – deh, instituție de stat – și am devenit colaborator. Aici am câștigat primii bani din presă. Cu o treime din salariu mi-am luat o înghețată, iar pe celelalte două treimi le-am pierdut. Nu, nu am cumpărat o înghețată de aur și nici pierderea nu a fost prea mare, căci primul meu salariu din jurnalism a fost de 15 lei în banii de azi. La atât evalua radioul public, pe atunci, munca de o lună a unui colaborator.

Nemulțumit, am renunțat după vreo două luni, pentru a lucra apoi pe gratis la Opinia studențească, timp de vreo șase ani. Câștigul a fost însă de altă natură, pentru că la revista de la etajul doi al Casei Studenților din Iași am învățat cu adevărat ce înseamnă jurnalismul de calitate. Și nu am fost singurul: presa românească este plină de profesionişti valoroși, care au deprins pasiunea pentru jurnalism tot la Opinia studențească.

Am avut și câteva scurte aventuri în presa locală ieșeană, ocazie cu care am activat pe treapta cea mai de jos a meseriei, cum îmi place să glumesc acum: am fost reporter de cartier. Poziția asta era exact cum sună. Eram reporter la cotidianul Obiectiv și trebuia să caut știri în cartierul Alexandru cel Bun, căci ziarul își propunea să fie cât mai aproape de oameni. A dat faliment după un an, dar asta e altă poveste.

Ce știri puteai să găsești zi de zi într-un cartier? De la școli, de la asociațiile de locatari, de la dispensare. Ajunsesem expert în deviațiile apometrelor, am scris și o anchetă în serial din chestia asta, care l-a făcut pe viitorul primar Gheorghe Nichita să vină în redacția ziarului, unde s-a plâns redactorului șef că-l hărțuiesc cu întrebări. Asta deși omul îmi dăduse cu mâna lui, fără să își dea seama, un document care incrimina instituția pe care o conducea. Mă rog, politicienii români, ne-am obișnuit cu ei.

În 2002, am devenit corespondent de Iași pentru Evenimentul zilei. În urma unui articol pe care l-am publicat în acest cotidian, prefectul de Iași, Corneliu Rusu Banu, a fost nevoit să își dea demisia din funcție (din păcate, articolul s-a pierdut din on line, așa cum s-a întâmplat cu arhivele mai tuturor ziarelor centrale în ultimii ani). În 2004 m-am mutat la București și am preluat poziția de editor în secția de corespondenți a Evenimentului zilei. Am mai trecut prin redacția unui săptămânal cu apariție meteorică, Prezent, pentru a ajunge la finalul lui 2006 la România liberă, ca reporter.

Aici am realizat împreună cu colegul meu Petrică Răchită investigația cu care, recunosc, mă voi lăuda până la pensie. De fapt, mai ales la pensie. În 2009, incognito, am plătit bani Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, pentru un post de preot obținut peste rând și fără a respecta reglementările legale. Totul a apărut în articolul „Cât costă Duhul Sfânt în România”. Iar cu ocazia asta, arhiepiscopul a devenit primul – și până acum singurul – înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române urmărit penal. De două ori, căci dosarul i-a fost închis o dată, redeschis în 2014, și închis din nou.

O altă investigație care a intrat în folclorul românesc a fost din 2014 cea prin care am arătat că Rovana Plumb și-a înmatriculat un autoturism în Bulgaria pentru a fenta taxa de mediu pe care tot ea o introdusese ca ministru al Mediului (Rovana Plumb fentează o taxă dată chiar de Guvernul din care face parte)

În decembrie 2015, am devenit redactor-șef la România liberă. Altfel spus, am avut nevoie de două decenii pentru a închide cercul început în liceu. Am părăsit redacția „RL” în decembrie 2017.

În prezent, sunt redactorul șef al săptămânalului Newsweek România.


Descriere realizată, inițial, pentru portalul Scena9