Două lumi în explozie

9 mai 2019 a fost ziua în care două lumi au stat față în față, prin intermediul imaginilor care au umplut internetul: cea europeană, adunată la Sibiu, unde Klaus Iohannis i-a întâmpinat pe liderii UE, și cea retrogradă, estic primitivă, la mitingul PSD de la Iași, unde Dragnea a îndrugat minciuni unei mulțumi aduse cu arcanul.

Diferențele dintre cele două lumi sun majore. Dar faptul că cele două există azi nu e doar responsabilitatea lui Dragnea. Contribuția baronului care a ajuns cel mai detestat politician român este majoră, dar liderul pesedist conduce România de doar doi ani.

În schimb, Moldova a fost abandonată, în ultimii 30 de ani, de toți politicienii care s-au perindat pe la conducerea țării.


Citește și Circul naționalist al lui Dragnea cu alimente occidentale otrăvite = 0,9% legume confiscate


Tuturor le-a convenit să lase Moldova în sărăcie, să o exploateze și să o ironizeze.

Singurii care au mai ridicat orașele acestei regiuni – ce ironie tristă – au fost câțiva infractori cu interes să-și tragă bani pe propria moșie – Fenechiu, la Iași, frații Sechelariu la Bacău, Mitrea la Focșani.

În rest, Moldova a avut de tras fie cu politicieni locali servili cu centrul sau de multe ori de-a dreptul proști, fie cu politicieni din București cărora nu le-a păsat de regiunea asta care a avut ghinionul să se afle prea aproape de granița cu Rusia și prea departe de cea cu vestul habsburgic.

Pe 9 mai, am fi putut avea o singură imagine a României. Dacă nu a fost, e în egală măsură și responsabilitatea lui Iohannis, și a lui Orban, și a lui Ponta, și a lui Băsescu și a oricui se dă acum de ceasul morții că ce bine e la Sibiu și ce trist a fost la Iași.

În schimb, Liviu Dragnea este total responsabil pentru un alt moment din 9 mai, care a pus față în față alte două lumi și care i-a șocat pe cei care nu înțeleg sensul periculos spre care îndreaptă România: lumea bătrânilor săraci, de la țară,  a „amărâților” aflați la cheremul unor lideri care-i țin într-o iobăgie de secol XXI și care-i folosesc pentru a-și menține puterea și banii, și cea a tinerilor furioși, sătui de România medievală, care vor mai repede aici bunăstarea occidentală și care-i consideră vinovați pentru stagnare, în egală măsură, pe liderii corupți și pe săracii de la țară și pe bătrânii pensionari care îi votează fără discernământ.

Scenele cu tinerii care aruncă bani în dispreț celor veniți la mitingul PSD de la Iași sunt groaznice și condamnabile.

Un astfel de gest te coboară pe tine, nu  pe cel pe care-l vrei să îl umilești.

Dar, e clar că această scenă a fost posibilă pentru că țara a ajuns la un maxim de suportabilitate.

Dragnea a reușit performanța de a ne aduce la un maximum de suportabilitate, un maxim pe care nu l-a atins nici Ion Iliescu, pentru că în anii 1990 încă era speranța în față, nici Băsescu, căci infuzia de ură prin televiziuni era abia la început în anii 2000.


Citește și Dragnea, „fondatorul” României moderne


 Românii nu mai au răbdare, iar discursul tot mai agresiv antieuropean al lui Dragnea amplifică frustrarea că acest personaj încă există în politică și că este aproape să scoată țara de pe drumul ei firesc spre Vest.

Dragnea e principalul vinovat pentru comportament agresiv al celor din piață.

Căci și cei care au aruncat cu bani, și bătrânii care s-au aplecat să-i ridice de pe asfalt sunt doar victime ai acestui infractor calcă pe cadavre pentru a rămâne la putere și în afara închisorii.

Din păcate, nimeni nu pare însă dispus să oprească spirala violenței, iar în momentul ăsta Dragnea și PSD pun enorm de mult combustibil pe furie cu acest discurs tot mai antieuropean.

Iar dacă Dragnea nu iese din politică repede – și nu iese – discursul agresiv va crește din toate taberele – fiind și ani electorali, inclusiv din opoziție – așa că nu e exclus ca pe la toamnă aruncarea de bani să fie ceva minor prin comparație cu adevăratele violențe pe care le-am putea vedea între cele două lumi în care se împarte România azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *