Două personaje cheie din decembrie 1989 au scăpat de dosarul Revoluției

Parchetul General a anunțat luni că a decis trimiterea în judecată a dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Română din decembrie 1989”. Procurorii au precizat, într-un comunicat de presă, că „prin rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare au fost trimişi în judecată inculpaţii:

1. Iliescu Ion –  fost preşedinte al României,

2. Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României

3. general (rtr.) Rus Iosif – fost şef al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii”.  

Anchetatorii militar au constatat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia.

„Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român”, se arată în comunicat.


Citește și Bustul unul înalt demnitar comunist, socrul lui Adrian Năstase, pus de Petre Daea la loc de cinste în Ministerul Agriculturii


Ancheta a relevat că pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22.12.1989 ar fi  fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N.

„Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor  Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare.

Pactul ucigaș

Pentru a evita tragerea la răspundere penală ca urmare a represiunii existente până la 22 decembrie 1989, vârfurile decizionale ale M.Ap.N. (persoanele care au îndeplinit funcţia de ministru al apărării, şefii direcţiilor militare şi şeful aviaţiei militare) ar fi declanşat şi coordonat  inducerea în eroare, în virtutea unei înţelegeri cu noua forţă politică a ţării.

Acest veritabil pact ar fi fost benefic ambelor părţi, pentru factorii de decizie ai M.Ap.N. a însemnat impunitatea dorită, iar pentru factorii de decizie ai C.F.S.N. a însemnat garantarea preluării puterii politice, menţinerea la putere, dar şi legitimarea în faţa poporului român”, este menționat în document.  

Două personaje implicate în Revoluția din 1989 au scăpat, însă, de trimiterea în judecată. Este vorba de fostul premier Petre Roman și de fostul director al Serviciu Român de Informații Virgil Măgureanu.

Citește textul integral în Newsweek România


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *