Ministrul Culturii a lăsat baltă România, la Târgul de Carte de la Leipzig, și a mers la TVR

Ministrul Culturii, George Ivașcu. Foto: pagina personală Facebook

George Ivașcu a evitat să explice public de ce nu a mers la Târgul de Carte de la Leipzig, unde România a fost invitatul principal, o onoare care apare o dată la 15-20 de ani. Deși am încercat de mai multe ori să îl contactez telefonic pentru a lămuri motivele absenței sale, ministrul Culturii nu a dorit să răspundă.

Am fost sunat, în schimb, de către consilierul său personal, Alexandru Sinca. Consilierul, adus de către demnitar la minister de la Metropolis, teatrul pe care George Ivașcu l-a condus înainte de a prelua „frâiele Culturii“, ne-a asigurat că îi va transmite ministrului intenția noastră. Dar a menționat ca George Ivașcu ne va răspunde dacă va considera că e cazul. Nu a fost.

Am apelat, prin urmare, și la calea oficială. Am adresat o solicitare către Ministerul Culturii. Numai că, deși am întrebat „care este programul ministrului Culturii, George Ivașcu, în perioada 15-18 martie“, adică perioada de desfășurare a Târgului de Carte de la Leipzig, Biroul de comunicare ne-a răspuns doar că „programul domnului ministru George Ivașcu, pen­tru data de 15 martie 2018, a fost făcut public și poate fi consultat pe site-ul ministerului, www.cultura.ro“.


Citește și: 21 de promisiuni, nici o rezolvare. Capitolul Cultură din programul de guvernare, o compunere frumoasă

La adresa menționată am aflat însă că, în loc să fie la festivitatea de deschidere a târgului de carte de la Leipzig, din 15 martie, George Ivașcu a preferat să meargă la emisiunea „România 9“, moderată la TVR de către Ionuț Cristache. În aceeași zi, demnitarul a mai participat la ședința de guvern, dar și la dezbaterea „România la Centenar“, organizată de Administrația Prezidențială.

Palma dată de ministrul Culturii

„Menționăm că Ministrul Culturii și Identității Naționale este reprezentat la Târgul Inter­na­țional de Carte de la Leipzig de către domnul Secretar de Stat, Alexandru Oprean“, ne-a comunicat institu­ția.

George Ivașcu ar fi transmis totuși un mesaj, în deschiderea evenimentului la Leipzig, potrivit răspunsului oferit de Ministerul Culturii. „Târgul de la Leipzig este una dintre acele ocazii pe care le avem pentru a demonstra că diversitatea manifestărilor noastre culturale reprezintă o sursă de neratat pentru dezvoltarea societății româ­nești“, le-ar fi comunicat, prin intermediar, George Ivașcu celor prezenți la importantul târg de carte german. Și cam atât.

Ministrul a reușit, în schimb, să stârnească nemul­țu­mi­re în lumea literară cu o declarație consemnată în cotidianul „Evenimentul zilei“. „Am descoperit că noi nu aveam stand (la Leipzig – n.m.). Nu mă în­trebați de ce. Cărțile erau publicate, totul era în regulă și le-am spus: «Voi cum credeți că o să punem căr­țile?». Credeau că e ca aici, la Universitate, unde punem cărțile pe niște trepte. Și au găsit o soluție. Zice: «Am găsit noi undeva un stand, îl vopsim frumos și îl trimitem acolo». Vă rog să vă uitați cât de frumos arată standul nostru și ce valori sunt acolo reprezentate, valori românești contemporane“, a declarat George Ivașcu pentru publicația centrală.


Citește și: România Centenară, întârzieri și lipsă de transparență

Declarația i-a contrariat pe cei care au participat efectiv la târg. „Oricât de bine ar ieși un eveniment, cum e cazul celui de la Leipzig, întotdeauna se va scrie o mizerie. Știm asta, nu?“, a precizat pe contul său de Facebook Bogdan-Alexandru Stănes­cu, coordonatorul colecției de literatură universală de la Editura Polirom.


Citește despre succesul de la Leipzig: Literatura română, sărbătorită cu fast la Leipziger Buchmesse

Articol publicat, inițial, în revista Suplimentul de Cultură din 26 martie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *