Kovesi trebuie să își dea demisia. Problema majoră: cine îi va urma?

Complicat scandalul prin care fostul deputat Vlad Cosma îi acuză pe procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești, că au fabricat probe într-un dosar penal al lui Sebastian Ghiță.

DNA se apără astăzi, într-un comunicat, afirmând că difuzarea de către RTV și Antena 3 a înregistrărilor  realizate pe ascuns de către fostul deputat au ca scop „compromiterea procurorilor și a ofițerilor de poliție care au instrumentat cauzele privind pe Cosma Mircea, Cosma Vlad și pe fostul deputat Ghiță Sebastian Aurelian, în condițiile în care, așa cum am menționat, pe rolul ICCJ se află dosarul penal cu termen la data de 19 februarie 2018.”

Precizarea este inutilă, căci scopul lui Vlad Cosma este evident din faptul că, deși înregistrările în cauză au fost realizate în 2015, sunt difuzate abia acum. De ce a avut nevoie fostul deputat de trei ani pentru a ieși public cu aceste acuzații?  A vrut să folosească înregistrările în cauză ca monedă de șantaj?


Citește și: Valentin Popa, ministrul propus al Educației, vârf de lance împotriva clasificării universităților după criterii europene

Comunicatul DNA ne spune că da. Chiar cu câteva zile înainte de difuzare, persoane din anturajul familiei Cosma ar fi folosit înregistrările pentru a-i șantaja pe procurori „să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situație juridică favorabilă lui și tatălui său”.

„Concret, procurorilor li se cerea să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracțiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum și să întocmească și să elibereze un înscris care să îi folosească inculpatului Cosma Mircea la îmbunătățirea situației juridice în dosarul aflat la ICCJ, în faza procesuală a apelului”, potrivit comunicatului DNA.

Dacă ceea ce susține Direcția Națională Anticorupție e adevărat, iată o bilă albă importantă pentru instituție: din moment ce înregistrările au fost difuzate, înseamnă că procurorii au rezistat șantajului. Fapt demn de salutat.

Dar, e singura bilă albă din acest scandal, pentru că DNA nu răspunde, deocamdată, la o întrebare la fel de importantă: ceea ce susține Vlad Cosma este adevărat sau nu? Au fabricat procurorii Onea și Negulescu probe într-un dosar penal sau nu?

Înregistrările audio difuzate de cele două televiziuni ne indică că cei doi magistrați ar fi falsificat datele din dosarul penal cu ajutorul tocmai al lui Vlad Cosma, care s-a și filmat. Ceea ce este extrem, extrem de grav.


Citește și: Valentin Popa, ministrul propus al Educației, vârf de lance împotriva clasificării universităților după criterii europene

La această poveste, se mai adaugă și acuzațiile publice făcute de procurorul DNA Mihaela Iorga Moraru. Lupta dintre aceasta și Laura Codruța Koveși s-a transformat într-un circ odios, din care nici o parte nu va ieși necompromisă.

Chiar dacă acuzațiile aduse de către Mihaela Iorga Moraru sunt greu de demonstrat, pentru că se bazează mai degrabă pe vorbe, sunt totuși suficiente pentru a aduce o nouă umbră de îndoială asupra lui Kovesi, după scandalul clasării prin prescriere a unor fapte din dosarul Microsoft. Mai ales că vin de la unul dintre anchetatorii care s-au ocupat de acest caz, persoană lăudată ca un profesionist până anul trecut.

Pe de altă parte, compromițător pentru ceea ce mai înseamnă astăzi lupta anticorupție e și faptul că un magistrat al Direcției Naționale Anticorupție, respectiv Mihaela Iorga Moraru, acceptă să devină unealta unor indivizi precum Voiculescu sau Ghiță, doar din dorința de răzbunare.

Interviul pe care aceasta l-a dat duminică seara lui Mihai Gâdea și Mircea Badea a fost pentru mine greu de urmărit tocmai din cauză că era vizibilă reaua-credință a celor doi indivizi. Trebuie să fii mânată de multă ură pentru a suporta să fii intervievată de cei doi.

Prin urmare, situația arată destul de rău. Prima soluție pentru ieșirea din această stare este, o voi scrie negru pe alb, demisia Laurei Codruța Kovesi.

Peste scandalul fabricării de probe nu se poate trece cu ușurință, oricât vor dori apostolii actualei șefe a DNA. Iar Kovesi ar trebui să înțeleagă că persoana ei nu este mai importantă decât soarta instituției pe care o conduce și, in extenso, decât soarta României.

Circul și scandalurile au mers prea departe, iar conducătorul DNA nu poate fi scos din ecuația asta mocirloasă, pentru că nu poți să pretinzi mereu că tu, ca șef, ești curat, cât timp în mandatul tău s-a adunat o serie întreagă de  procurori– Lucian Papici, Emilian Eva, Lucian Onea, Mircea Negulescu, Mihaela Moraru – care au probleme grave de integritate.


Citește și : 2017, anul pierdut de opoziția din România

Desigur, demisia Laurei Codruța Kovesi ridică o altă problemă majoră: cine o înlocuiește? Un nou troc politic riscă să aducă în fruntea instituției o persoană servilă guvernării corupte PSD-ALDE. Iar acest lucru ar fi cel mai rău care s-ar putea întâmpla.

O cale de ieșire din impas ar fi introducerea unei proceduri transparente de numire a unui nou șef al DNA, eventual un concurs care să fie public de la un capăt la altul, la care să participe magistrați integri. Aceasta ar putea fi singura cale prin care instituția să nu cadă în mâinile corupților.

Căci, din păcate, aici intervine cel mai mare risc al demiterii sau demisiei Laurei Codruța Kovesi: din dorința de a repara să nu stricăm și mai tare.

Comments

  1. Post
    Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *