Sfârșitul politic al lui Dragnea e aproape, dar nu înțeleg de ce ne-am bucura

Ultimul dosar penal al lui Liviu Dragnea a fost întâmpinat cu entuziasm de majoritatea comentatorilor. Dar recunosc că nu prea înțeleg și nu pot să împărtășesc această bucurie.

Desigur, noul caz înseamnă mult așteptatul sfârșit politic al liderului PSD și ne aduce mai aproape de momentul în care vom scăpă de încă un personaj toxic din politica românească. Sper să înfunde pușcăria și să tragă acolo pe cât mai mulți dintre acoliții săi.

Dar, dincolo de acest deznodământ, povestea în întregime îmi lasă mai degrabă un gust amar. În primul rând pentru că nimeni nu va răspunde la întrebarea cea mai importantă: care au fost instituțiile statului care l-au protejat pe Liviu Dragnea aproape 20 de ani?

Mă refer la răspunsuri concrete, la responsabilități asumate, nu la opinii exprimate pe site-uri sau pe Facebook.

Nu poți fura singur sume mari de bani. Hoții fără sistem se îngrămădesc în camere comune de penitenciar după un an sau doi de „activitate”, dacă au noroc. Șuții nu scapă, în cele din urmă, tocmai pentru că nu au protecția de care dispun „gulerele albe”.

Liviu Dragnea s-a îmbogățit nejustificat și a sărăcit un județ întreg, dar nu a ajuns la Rahova, ci la șefia partidului de guvernământ și a Camerei Deputaților, aruncând întreaga țara în haos în numai 11 luni de mandat.

Cum a fost posibil asta? De ce a fost nevoie de două decenii în care un om a supus nestingherit un județ, de ce a fost nevoie de proteste masive și repetate, de ce a fost nevoie ca țara să ajungă la marginea prăpastiei, pentru ca cei care ar fi putut să îl oprească la timp pe Liviu Dragnea să o facă abia acum?

La această întrebare aș vrea răspunsuri concrete de la SRI, instituția care se grăbește să organizeze conferințe de presă când prinde teroriști de Facebook, dar care tace când e vorba de sistemele de relații create, de exemplu, prin Colegiul Național de Apărare sau prin Academia Națională de Informații.

Aș vrea răspunsuri de la DIICOT, de la parchete, de la poliție, de la Fisc sau de la oricine l-ar fi putut opri, cu legea în mână, pe acest politician mai distrugător decât cianura.


Citește și: Bustul unul înalt demnitar comunist, socrul lui Adrian Năstase, pus de Petre Daea la loc de cinste în Ministerul Agriculturii


Jurnalistul Petrică Răchită îmi explica ieri că el a scris despre modul fraudulos în care a fost privatizată TELDrum încă din 2004. Apoi au mai apărut și numeroase alte dezvăluiri de presă. Inclusiv eu am scris câteva articole despre dezmățul lui Liviu Dragnea în Teleorman.

Toți am fost ignorați. Abia după ce a intervenit OLAF, o instituție europeană, DNA a creat pe numele actualului lider PSD un dosar cu acuzații serioase, care confirmă modul cum s-a îmbogăți baronul.

Nu vom primi niciodată răspunsuri, sunt sigur de asta. Pentru că, din păcate, pleacă Dragnea, dar sistemul rămâne.

Dispare Dragnea, dar locul lui va fi preluat, probabil, de către Gabriela Firea. Punem pariu că actualul primar al Bucureștiului va avea toleranță zero față de proteste și va cere intervenția jandarmilor chiar cu mai multă îndârjire decât actualul lider social democrat?

Pleacă Dragnea, dar rămân baronii săi din PSD. Din urma lui vin personaje sinistre precum președintele Tineretului Social Democrat, Gabriel Petre, care se încurcă în explicațiile despre proveniența banilor săi, sau fiica tatălui ei, baron de Prahova, Andreea Cosma.

Nu mă înțelegeți greșit, nu susțin aici că ar trebui păstrat Liviu Dragnea în fruntea țării. Din contră, afirm că acest personaj nu trebuia să ajungă acolo. Căci  tocmai aici e toată problema: schimbăm un om, dar din păcate nu schimbăm și sistemul care l-a creat.

Iar acest sistem va scoate la suprafață, mai devreme sau mai târziu, un alt lider toxic, care ne va arunca din nou în haos și care va fi eliminat la rândul său abia după ce va fi întins coarda și nervii noștri prea mult.

Ca într-o roată de hamsteri din care nu mai reușim să sărim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *