Persoana de contact pentru site-ul Ministerului Justiției nu mai lucrează la Guvern de 8 ani

Persoana de contact înregistrată pentru site-ul just.ro la ROLTD, registrul care administrează domeniile de internet din România, nu mai lucrează în cadrul Ministerului de Justiție din 2010.

L-am contactat telefonic pe Dumitru Oancea, a cărui adresă personală de email, pe yahoo, apare la rubrica „Date Deținător” de la ROLTD, și mi-a confirmat că a fost director IT în cadrul Ministerului Justiției, dar și că este cel care a înregistrat domeniul just.ro încă din 2003.


Citește și: Bustul unul înalt demnitar comunist, socrul lui Adrian Năstase, pus de Petre Daea la loc de cinste în Ministerul Agriculturii

Adresa personală de email, înregistrată la ROLTD pentru site-ul Ministerului Justiției

Dumitru Oancea a precizat că, după ce a plecat din instituția guvernamentală, acum opt ani,  nimeni nu a fost preocupat să actualizeze datele. „Am înregistrat domeniul cu adresa mea personală prin 2003, pe când eram director în Minister. Dar eu nu mai sunt în acolo din 2010. E o problemă de actualizare a datelor, nimeni nu a făcut asta până acum”, a precizat Dumitru Oancea.

Fostul director a menționat că nu consideră că reprezintă o vulnerabilitate pentru site-ul Ministerului Justiției faptul că domeniul just.ro este înregistrat pe o adresă personală de email . „Din moment ce nu existau mailuri oficiale, ce puteam să fac? Eu când am înregistrat, nu exista domeniu și nici adresă oficială. Abia ulterior am făcut servere de mail și toate celelalte ”, a precizat Dumitru Oancea.

Totuși, specialiști din domeniu ne-au declarat că o adresă de tip yahoo este mai ușor de spart, iar cineva care ar avea acces la datele site-ului, stocate pe un astfel de e-mail, îl poate redirecţiona către alte interese. „Prin atacarea unei adrese personale de email a cuiva, cine are sau dobândeşte acces la informațiile private poate schimba dns-urile şi poate direcţiona adresa just.ro către orice. Poate să îl transforme și într-un site porno”, a precizat specialistul cu care am discutat.

Acesta a menționat că în acest caz putem vorbi de cea mai longevivă gaură de securitate din instituțiile românești, din moment ce acea adresă personală nu a fost schimbată în ultimii 15 ani.


Citește și: Valentin Popa, ministrul propus al Educației, vârf de lance împotriva clasificării universităților după criterii europene

Discuția despre cine administrează portalul just.ro a apărut în contextul în care site-ul Ministerului Justiției a fost căzut mai bine de 20 de ore, după ce ministrul Tudorel Toader a anunțat că va publica acolo raportul prin care a decis revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Explicația oferită pe același site a fost că portalul a fost nefuncțional „din cauza numărului mare de accesări”.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *