Valentin Popa, ministrul propus al Educației, vârf de lance împotriva clasificării universităților după criterii europene

Valentin Popa. Foto usv.ro

Valentin Popa, ministrul propus al Educației și rectorul Universități „Ștefan cel Mare” din Suceava, este descris în scrisoarea de susținere semnată de 45 de rectori ai universităților românești ca fiind „un bun cunoscător al sistemului, extrem de pragmatic și implicat, care stăpânește mecanismele de funcționare și finanțare universitară, cu viziune strategică, ancorată în tendințele la nivel european și global”.

Realitatea arată, însă, un pic diferit. În septembrie 2011, Ministerul Educației, condus pe atunci de Daniel Funeriu, a decis să aplice un sistem revoluționar pentru România de clasificare a universităților în funcție de performanțele academice reale.

Evaluarea a fost realizată după criterii europene de către o organizație internațională de profil, Asociația Universităților Europene, și a stârnit nemulțumiri în rândul instituțiilor de învățământ superior cu rezultate slabe, printre care și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Doar 12 universităţi au intrat în prima categorie, cea mai importată, respectiv au fost clasificate ca „universităţi de cercetare avansată şi educaţie”. Cele mai multe dintre instituțiile de învățământ superior românești au intrat în categoria a II-a, a „universităților de educație științifică și cercetare”. În schimb, toate universitatile particulare au fost clasificate în ultima categorie valorică, „universități centrate pe educație”.

În această a treia categorie valorică au intrat și mai multe instituții de stat, printre care și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, care la acea vreme nu era condusă încă de Valentin Popa. În schimb, de îndată ce a preluat mandatul de rector, în 2012, acesta a devenit vârful de lance al contestării clasificării inițiate de către Daniel Funeriu.

Motivul principal al nemulțumirii: evident, banii.


Citește și: Nu mai sperați inutil că PSD dispare pe mâna lui Dragnea. Nu dispare

Conform clasificări din 2011, universităţile de cercetare avansată şi educaţie (categoria I) au primit în anul universitar 2011-2012 un număr total de locuri la master şi doctorat cu aproximativ 20% mai mare decât în anii precedenţi (în total, acestei categorii i-au fost alocate aproximativ 84% dintre locurile la doctorat).

Universităţile de educaţie ştiinţifică şi cercetare (categoria a II-a) au primit un număr de locuri aproximativ egal la master faţă de anul anterior şi un număr de locuri la doctorat diminuat.

Iar universităţile centrate pe educaţie (categoria a III-a, unde a intrat și universitatea de stat din Suceava) au primit un număr diminuat de locuri la master, doar pentru programele care sunt de calitate, și doar aproximativ 1,6% din locurile de la doctorat. Mai multe detalii aici.

 

Clasificarea universităților pe trei categorii valorice, declarată legală

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a dat în judecată Ministerul Educației și a cerut anularea ordinului de ministru privind clasificarea, dar și daune materiale de 4,6 milioane de lei.

În 2013, instituția de învățământ universitar a câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel Suceava. Judecătorii au decis anularea ordinului de ministru emis de către Daniel Funeriu. În schimb, universitatea a renunțat la solicitarea de daune, „pentru a nu prelungi procesul”.

Din punctul meu de vedere este o victorie tristă pentru că în urma deciziei de clasificare nu pot să uit faptul că masteranzii care în acest moment se afla în anul II de studiu a trebuit să îşi plătească în mare parte singuri studiile, întrucât locurile la masterat au fost înjumătăţite în acel an universitar. Nu pot uita nici faptul că o mare parte dintre doctoranzi a trebuit să îşi plătească studiile doctorale, o parte dintre aceştia renunţând chiar să se înscrie din cauza faptului că numărul locurilor la doctorat scăzuse cu 70%. Sunt trist pentru că acea calificare a şters practic producţia ştiinţifică a colegilor mei„, declara, în 2013, rectorul Valentin Popa, potrivit News Bucovina.

Numai că victoria a fost de scurtă durată. Ministerul Educației a făcut recurs la decizia judecătorilor suceveni. Iar în aprilie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declarat legală clasificarea universităţilor din România, exact așa cum a fost realizată de ministrul Educației Daniel Funeriu. Decizia fiind definitivă,  Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a rămas în categoria a treia valorică, cea mai slabă.

Totuși, Valentin Popa nu a fost prea afectat de hotărârea instanței supreme, pentru că între timp decizia nu mai avea nici o relevanță.

„Până acum nu au fost efecte vizibile în ceea ce priveşte finanţarea guvernamentală a activităţii universităţii sucevene fiind vorba mai de grabă de o chestiune de imagine”, a precizat rectorul, în 2014.

Clasificarea, declarată legală a doua oară. Degeaba

Efectele nu au fost vizibile pentru că, deși a pierdut în instanță, Universitatea „Ștefan cel Mare din Suceava” a avut aliați puternici din PSD, partidul care a numit miniștrii Educației după înlăturarea lui Daniel Funeriu.

În august 2011, PSD i-a cerut Guvernului Boc să retragă hotărârea privind clasificarea universităţilor, potrivit Hotnews. Anularea efectivă a venit în mai 2012, printr-o ordonanță de urgență anoului Guvern Ponta, care a modificat legea educaţiei astfel încât pentru anul universitar 2012-2013 cheltuirea fondurilor publice în universităţi s-a făcut independent de evaluare şi clasificare.


Citește și: 2017, anul pierdut de opoziția din România

În iunie 2012, Liviu Pop – ministru interimar al Educaţiei – anunţa că a contestat clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii în România. În august 2012, Ecaterina Andronescu – care a preluat poziția de ministru al Educatiei – declara că lipsesc documentele oficiale după care s-a făcut clasificarea universităților.

Totuși, afirmațiile lor au fost infirmate din nou de instanța supremă. Asociaţia Universităţilor Particulare din România, a cărei preşedinta era Corina Dumitrescu – prima propunere a premierului Victor Ponta la şefia Ministerului Educaţiei – a atacat la rândul său prin proces reforma inițiată de Daniel Funeriu.

În 2012, și această asociație a pierdut definitiv, clasificarea universităților, în varianta Funeriu, fiind declarată legală. Detalii aici.

Comments

 1. Lavisa Chelu

  Majoritatea covirsitoare a academicienilor posibil sa se opuna reformarii, fiindca cel mai probabil au devenit, ca atitia alti romani , dependenti de coruptie.E o dependenta care creaza iluzia imbogatirii rapide si fara prea mare risc( nu de aia lupta politicienii impotriva justitiei?)intr-o tara voit saracita.Probabil ei se simt mindri ca sint privilegiati .

 2. Andrei Laurentiu Popescu

  Scuze pentru întrebare. Unde este documentul cu semnăturile efective (pix, stilou, etc)? Altfel, nu pot sa cred asa ceva.

 3. Post
  Author
  1. Andrei Laurentiu Popescu

   N-aş băga mâna în foc. Cine ştie ce sursă au avut. Plus că, având în vedere emfaza pusă de unii jurnalişti pe greşelile ministrului cu „pamblică” şi „genunche”, care sunt valide din punct de vedere al DEX-ului, mă îndoiesc de capacitatea unora de a verifica informații înainte de a le publica. Nu că aş lua apărarea ministrului, dar nici cu nivelul de prifesionalism al unor jurnalişti nu mi-e ruşine.

 4. Pingback: Valentin Popa, ministrul propus al Educației, vârf de lance împotriva clasificării universităților după criterii europene - Mocirla.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *